Snelheid is alles, zeker ook in uw web strategieën

Napoleon was een strateeg pur sang. Zijn strategieën hadden een ding gemeen, ze berusten altijd op het principe van snelheid en het verassingseffect. Zijn tegenstanders waren altijd verrast. Tijdens veldslagen probeerde Napoleon altijd een beslissing te forceren via een onverwachte en superieure manoeuvre. Napoleon was een meester in het verplaatsen van grote legers op een zo efficiënt mogelijke wijze. Hij berekende welke wegen het kortste waren en met welke snelheden hij zich moest verplaatsten. Hierdoor kwam Napoleon met meer manschappen op de plaats van bestemming aan dan zijn vijanden, want hoe langer men onderweg was hoe meer soldaten er stierven.

Wat heeft dit nu met de snelheid van uw website te maken. Eigenlijk heel veel. Snelheid is alles, ook in uw web strategieën. Althans, dat horen ze te zijn. Het is namelijk ook voor je SEO belangrijk, omdat Google nu eenmaal als belangrijkste uitgangspunt heeft dat zij de bezoeker de beste resultaten wilt tonen. En daar hoort ook snelheid bij.

Ook conversievoordeel
Daarnaast is het voor je conversie ongelooflijk belangrijk dat een bezoeker vlot door je site heen bladert. Je wilt immers niet dat als een klant eenmaal op je website is geland, je die verliest doordat de wachttijden te lang zijn. Niks zo irritant als wachten, toch?

De snelheid van je website optimaliseren is echt geen technisch hoogstandje. Er zijn al een paar eenvoudige zaken die snel toe te passen zijn.

Data zelf
Als eerste en belangrijkste geld natuurlijk je eigen beheer. Hoe vaak er nog steeds foto’s in originele resolutie worden geplaatst (10x te groot voor het gebruik). Een foto verkleinen op je website werkt dus niet, omdat op de achtergrond gewoon de hele foto moet worden geladen, maar alleen de zichtbaarheid verkleind is. Plaats liever ook geen eigen video’s maar gebruik youtube of vimeo. Die zijn er voor gemaakt.

Hosting
Goedkoop is vaak duurkoop. De snelheid van je website wordt voor een groot gedeelte bepaald door de toegangstijd van de server. Iedere hostingpartij heeft servers staan waar meerdere websites op gehost worden. Dus hoe meer sites op een server, hoe meer je deelt. Deze deelfactor, shared hosting, kan invloed hebben op je snelheid. Bijvoorbeeld als een andere website op dezelfde server een zware site met veel fotoboeken heeft ingericht, vraagt het opvragen hiervan door bezoekers dusdanig veel processorkracht, dat dit ten koste kan gaan van jouw site. Ook storingen veroorzaakt door andere sites kunnen invloed hebben. Je zou ook kunnen kiezen voor dedicated hosting, waarbij je een eigen fysieke server huurt. Maar dit geeft wel meer kosten. Er is nog een tussenoplossing, genaamd virtual private server hosting, waarbij het lijkt dat je een eigen server huurt, maar in de praktijk vaak een fysieke server meerdere virtuele servers beheerd.

Let dus goed op bij welke partij je host en hoe je hosting is ingericht. Kosten gaan voor de baten uit.

Caching
Platte HTML-sites worden tegenwoordig bijna niet meer gebouwd. Achter elke website zit wel een CMS-systeem of een andere database oplossing. Een voordeel is dat deze systemen vaak caching ondersteunen. Hierbij worden pagina’s of delen van de website lokaal bij de bezoeker in het geheugen opgeslagen, waardoor vervolgpagina’s veel sneller worden geladen. Er bestaan goede plug-ins voor de grote gratis CMS-systemen als Joomla en WordPress.

CDN
CDN, content distribution network, zorgt er voor dat de content van je website (tekst, plaatjes en bestanden) wordt ingeladen via een server in de buurt van de (fysieke) locatie van de bezoeker.

Lazy Load
Heb je veel plaatjes video’s op je pagina’s staan, dan is Lazy Load interessant. Het script zorgt ervoor dat alleen die afbeeldingen worden geladen die boven de fold (schermhoogte) staan, en niet alles van die pagina. Dan kan de bezoeker alvast gaan lezen en kijken, en naarmate hij naar beneden scrolt worden er steeds meer plaatjes geladen. Naar behoefte dus.

Google Page Speed
Zoals eerder in dit artikel geschreven, is de gebruikerservaring een meetinstrument van Google. Daarom ook heeft Google een speciale tool ontwikkeld, die het webmasters mogelijk maakt de eigen website te optimaliseren, Google pagespeed is een plug-in voor een browser, waarmee je o.a. onderstaande zaken kan optimaliseren

  • De bestandsgrootte van je afbeeldingen optimaliseren.Hoe kleiner het bestand des te sneller de laadtijd
  • Javascript en CSS-bestanden minimaliseren.Onnodige regels worden weggehaald.
  • HTML minimaliseren.Minder HTML regels en overbodige HTML code worden weg gefilterd.

Echter is dit lokaal door de bezoeker zelf te doen. Zelf kun je ook al veel. Google pagespeed inzichten is een tool waarmee je een aantal zaken zelf kan meten en rapporteren. Lees hier meer https://developers.google.com/speed/docs/insights/about

.addthis_pill_style { width: 50px !important; }
Download Freewww.bigtheme.net/joomla Joomla Templates Responsive